Ghislain Houben, wijnbouwer sinds 2002, stichter van wijndomein Hoenshof.
Professor aan de Universiteit Hasselt in het vakgebied economie, specialisatie ondernemerschap en business planning. Voorvechter van innovatie in de wijnbouw
Katia Welvaert is ontwikkelaar van KEY11235.
KEY11235 is de eerste energetisch gecodeerde, 100% natuurlijke bladmeststof. Dit gebeurt binnen de Belgische start-up Agrasoul waarvan zij oprichtster is. Dit innovatief product is het resultaat van haar jarenlange studie op het gebied van plantenkennis en frequenties. Haar missie is de vitaliteit van gewassen op een duurzame manier te verhogen en daardoor het gebruik van pesticiden af te bouwen. Op dit moment werkt Katia aan een onderzoek in samenwerking met UHasselt waarbij de meting van plantvitaliteit centraal staat.
Presentatie: Op weg naar non-residu wijn
In de wijnbouw worden tot op heden veel pesticiden gebruikt. Maar consumenten worden steeds kritischer met betrekking tot het gebruik van pesticiden bij de productie van voeding. Andere
voedselproducerende sectoren doen er alles aan om te evolueren naar residu vrije voedingswaren. Is dit mogelijk voor de wijnbouw? Welke stappen dienen er hier genomen te worden? Dit kan een belangrijke marketingtool worden voor de wijnbouw van de lage landen.
In een samenwerking sinds 2024 tussen Uhasselt, vakgroep biologie en Agrasoul werden in de aanloop naar een non-residu wijn de eerste vitaliteitstesten met KEY11235 opgestart. Het project wordt dit jaar uitgebreid met toepassingen via verneveling en fertigatie. Vier Limburgse wijngaarden en een kleinfruitkwekerij worden gemonitord met de PlantExplorer van UHasselt. Deze geavanceerde fotosynthesesensor is ontworpen om nauwkeurig en real-time inzicht te geven in de gezondheid van planten. De kwaliteitstoename van de vruchten wordt gemonitord door het Proefcentrum Fruitteelt Sint-Truiden.
Bent u in Nederland woonachtig? Bestel uw ticket hieronder. |
Bent u in België woonachtig? Bestel uw ticket hieronder. |